Cele mai frecvente 10 intrebari legate de bypass gastric (2024)

Cele mai frecvente 10 intrebari legate de bypass gastric (1)

Supraponderabilitatea si obezitatea au o solutie chirurgicala, la care apeleaza din ce in ce mai multe persoane care au probleme cu greutatea. Aceasta se numeste bypass gastric. Cei mai multi dintre pacienti apeleaza la aceasta metoda de tratament dupa ce observa ca dietele si sportul nu ofera rezultate multumitoare, intr-un interval scurt sau mediu de timp. Ce trebuie sa stii despre bypass gastric? Gasesti raspunsuri in acest material pentru toate intrebarile pe care le ai!

Bypass-ul gastric este interventia care poate sa ofere rezultatele dorite de pacient, intr-un interval scurt de timp. Interventia ofera multiple alte avantaje, ajutand si la tratarea afectiunilor associate cu obezitatea sau supraponderabilitatea, precum probleme cardiovasculare, probleme respiratorii, hipertensiune arteriala, fiind dovedit stiintific faptul ca poate ajuta inclusiv la tratarea diabetului de tip 2.

Daca intentionezi sa faci o astfel de interventie, iti recomandam sa citesti materialul urmator, care te va ajuta sa obtii raspunsuri pentru toate intrebarile pe care le ai legat de bypass-ul gastric.

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

  • Cate kilograme pot pierde in urma bypass-ului gastric?
  • Ma pot ingrasa la loc dupa bypass gastric?
  • Cat de mult timp se mentin rezultatele?
  • Ce pot sa mananc dupa bypass gastric?
  • Cat de multa miscare trebuie sa fac?
  • Voi mai putea manca la fel de mult dupa bypass gastric?
  • Bypass-ul gastric trateaza si alte afectiuni?
  • Cat de repede pot sa ma intorc la serviciu dupa bypass gastric?
  • Cat timp voi sta in spital?
  • Va fi nevoie de controale post interventie?

Cate kilograme pot pierde in urma bypass-ului gastric?

In acest tip de interventie chirurgicala, este foarte important ca pacientul sa respecte toate indicatiile primite de medicul chirurg. Numai in acest fel se pot obtine rezultate pe termen lung.

In primele 3-6 luni de la interventie, pacientul va pierde rapid kilogramele in plus. Ulterior acestei perioade, procesul de scadere in greutate va incetini. Rezultatul final al operatiei se va vedea abia la 12 luni de la operatie, cand pacientul va pierde intre 70% si 100% din greutatea in exces. Aceste rezultate se obtin numai prin schimbarea modului de viata si alimentatie recomandate de medicul chirurg sau echipa de specialisti. De exemplu, un pacient care avea inainte de operatie, 130 de kilograme, va ajunge la 80 de kilograme in primul an dupa interventie.

Solicita o programare online

Ma pot ingrasa la loc dupa bypass gastric?

Exista aceasta posibilitate. Numarul de kilograme in plus pe care le acumuleaza pacientul difera de la caz la caz, in functie de schimbarile pe care le face in alimentatie si stilul de viata. In medie, se mai pot adauga 5-10 kilograme, pentru ca apoi greutatea sa se stabilizeze.

Cat de mult timp se mentin rezultatele?

Studiile pe termen lung efectuate in diferite tari arata ca la 10 ani dupa operatie, se mentine pierderea in greutate de 30-40 kg. In foarte putine cazuri (3-4%), pacientii isi recapata greutatea pe care o aveau inainte de operatie. Diferentele sunt date de faptul ca metabolismul si corpul fiecarui pacient reactioneaza diferit. In toata aceasta ecuatie, varsta si factorul ereditar au si ele un rol foarte important.

In concluzie, acest tip de interventie are rezultate care se mentin pe termen lung.

Ce pot sa mananc dupa bypass gastric?

Pentru a obtine rezultatele pe care ti le doresti, este nevoie sa faci schimbari, de cele mai multe ori, in alimentatie. Recomandarea este sa iti pregatesti singur mesele si sa fii atent ca alimentele pe care le folosesti sa fie cat mai sanatoase. Evita, pe cat de mult posibil, mancarurile procesate si cele de tip fast food.

Dupa interventia chirurgicala, vei adopta o dieta bazata pe alimente lichide, printre care se numara supele clare si bauturi care nu contin zahar. Dupa refacerea tractului gastrointestinal, poti consuma alimente pasate, aceasta dieta fiind recomandata pentru 2 saptamani. Mai exact, poti consuma piure-uri, shake-uri, carne pasata si lactate.

Apoi, urmeaza dieta cu alimente moi, care sa nu afecteze tractul gastrointestinal. Dupa ce primesti acordul de la medicul chirurg, vei putea trece la alimentatia normala.

Cat de multa miscare trebuie sa fac?

O astfel de interventie presupune si schimbarea modului de viata, prin renuntarea sau evitarea sedentarismului. Este indicat sa faci miscare si sa ai un program zilnic de exercitii fizice, pe care sa il respecti cu strictete. Ca recomandare generala, este nevoie sa faci cel putin 200 de minute pe saptamana de exercitii fizice, repartizate pe cel putin 3 sesiuni.

Voi mai putea manca la fel de mult dupa bypass gastric?

Cu siguranta, nu. In urma acestei interventii, stomacul tau va fi micsorat, de fapt. Vei manca mult mai putin si vei observa ca te saturi mult mai repede decat inainte. Cu toate acestea, recomandarea este sa pastrezi moderatia in mesele tale si sa mesteci mancarea foarte bine. Astfel, nu vei putea obtine cele mai bune rezultate.

Bypass-ul gastric trateaza si alte afectiuni?

Da. Exista foarte multe studii care mentioneaza faptul ca bypass-ul gastric a tratat afectiuni precum diabetul zaharat de tip 2 si o mare parte din afectiunile asociate obezitatii/supraponderabilitatii, inclusiv durerile lombare, hipertensiunea, boala de reflux gastroesofa*gian, dificultatile la respiratie. Pierderea in greutate imbunatateste si calitatea somnului, atenuand tulburarile de somn.

Solicita o programare online

Cat de repede pot sa ma intorc la serviciu dupa bypass gastric?

Timpul de recuperare dupa aceasta interventie este rapid. Pacientul va putea reveni la serviciu dupa o perioada de 2 saptamani, cand va fi recuperat.

Cele mai frecvente 10 intrebari legate de bypass gastric (2)

Cat timp voi sta in spital?

Deoarece acest tip de interventie este minim invaziva, procedura fiind laparoscopica, pacientul va fi internat doar pentru 2-3 zile, in functie de fiecare caz in parte.

Va fi nevoie de controale post interventie?

Monitorizarea rezultatelor si a starii de sanatate post operatie sunt vitale. De aceea, este indicat ca pacientul sa mearga la controalele medicale periodice.

Rezultatul bypass-ului gastric este considerat bun atunci cand pacientul a pierdut 50% sau mai mult din excesul de greutate. Succesul interventiei este evaluat si in functie de imbunatatirile aduse starii de sanatate si calitatii vietii. Un studiu care a examinat impactul operatiei de bypass gastric asupra calitatii vietii la doi ani dupa operatie a constatat ca la 97% dintre pacienti, calitatea vietii s-a imbunatatit dupa operatie.

Cele mai frecvente 10 intrebari legate de bypass gastric (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5909

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.